Afbeeldingen opslaan voor publicatie

Geschikte extensies

Voor afbeeldingen geldt dat u deze in een zo hoog mogelijke kwaliteit aan moet leveren met zo min mogelijk compressie. Ook geldt dat u de gebruikte afbeeldingen in uw opgemaakte bestand zo veel mogelijk los aan moet leveren.

Compressie

Wanneer afbeeldingen worden opgeslagen vindt er bij sommige bestandsformaten compressie plaats. Compressie is het op een bepaalde manier opslaan van de afbeelding waarbij er (kleur) informatie wordt weggelaten waardoor de afbeelding minder schijfruimte inneemt.

Voordeel aan compressie

Voordeel aan compressie is de afname van de bestandsgrootte van de afbeelding. Dit is handig voor op het internet of om meer afbeeldingen mee te kunnen nemen op een diskette of een andere verwisselbare geheugendrager.

Nadeel aan compressie

Groot nadeel aan compressie is dat er kleurinformatie wordt weggelaten. Technisch gezien betekent dit dat de tekening uit de donkere en lichte delen van de afbeeldingen verdwijnt. De mate waarin dit gebeurd is afhankelijk van de gekozen instellingen en het bestandsformaat.

“Hierom geldt dat er voor drukwerk zo min mogelijk compressie gebruikt moet worden.”

Welke bestandsformaten hebben compressie?

       Bmp         Geen compressie

       Gif           Wel compressie

       Jpg          Wel compressie

       Png         Wel compressie

      Psd          Geen compressie

      Raw         Geen compressie

      Tiff           Geen compressie

 

Is uw foto van origine al gecomprimeerd opgeslagen?

De meeste (consumenten) fotocamera's slaan afbeeldingen al automatisch op in het jpg formaat. In dit geval is het niet nodig om uw foto zelf op te gaan slaan in een bestandsformaat welke geen compressie kent zoals psd. De compressie is immers toch al toegepast. U kunt in dit geval het beste de afbeelding in zijn originele staat bijvoegen.

Facebook Like